Klasične burme

Obične burme

Klasične burme su te koje su zadržale tradicionalni izgled i oblik. Nekada su žene nosile verenički prsten, koji je zamenjivao ujedno i burme, a takodje bio i venčani prsten. Kako su prolazile godine, a bogami i vekovi tako su i venčane burme zauzele svoje mesto koje im pripada. Izrđjene su prve klasične burme.

Burma, zatvoren krug ili obruč kao simbol nečeg ne raskidivog i večno povezanog. Burme zlatare Tanasković kao spoj kvaliteta i klasike.
Po pričama koje se prenose sa kolena na koleno, prvi gradjanski brak sklopljen je uz blagoslov - odobrenje Miloša Obrenovića. Kako se pričalo navodno proti koji je bio udovac crkva nije dozvoljavala da se venča ponovo, tako da je knjaz Miloš licno dao dozvolu za njihovo venčanje. Jedino što je prota morao da obezbedi bile su VENČANE BURME, koje crkva nije zahtevala kao obavezujuce. Ovakav gest Knjaza naravno nije bio zbog rodbine i naroda, vec da se pokaže kako knjazeva vlast prevazilazi Mitropolitovu.

Tak o je i kod nas venčana burma postala obavezujući detalj koji je i najveća sirotinja morala obezbediti kako bi se venčanje obavilo.

Naravno tada se pojavljuje prvi put karakterističan tip svadbenog prstena - klasične burme.
Takve burme su imale izrazito ispupčen profil koji dosta podseća na današnju klasičnu burmu. Tada nazvanu i kao Srpska burma.

I tako se u Srbiji pojavljuje prva klasična burma, koja se moze modifikovati da ne bude obla i sjajna već ravna ili flah.
Pogledajte nas izbor klasičnih burmi I odlučite se za jedan par.